A szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció: mikor és kinek segíthet?

Sok család életében eljön egy pillanat, amikor a szülők szívesen kérnek segítséget, tanácsot, hiszen a sok információ és nem ritkán ellentmondó vélemények, elvárások világában néha nehéz kiigazodni, megtalálni azt a megoldást, ami a szülőknek és a gyermeknek is megfelel.

Talán nem ismeretlen az Önök számára a gyermekgondozás, gyermeknevelés sok öröme mellett a bizonytalanság, tanácstalanság, tehetetlenség, vagy akár a kétségbeesés érzése. Talán felmerültek már ilyen és ezekhez hasonló gondolatok Önökben is: „mondja már el végre valaki, hogy hogyan működik ez”, „vajon mit rontottam el”, „biztosan én nem csinálom elég jól”, vagy „tökéletesnek kell lenni ahhoz, hogy a legjobb legyen a gyermekünknek”, „én ebbe belefáradtam”…

Talán Önök is olyan szülők, akik egy ideje nehezen értik kisbabájuk, gyermekük viselkedését. Lehet, hogy gyermekük hónapok óta nem alszik jól, nagyon sokat sír, nyűgös és nehezen vigasztalható, vagy épp elutasítja a felkínált ételt, küzdelmes a táplálása, feszült hangulatúak az étkezések. Talán szeretnének választ találni arra, hogyan támogathatják gyermeküket a szobatisztaság kialakulásában, a dackorszak idején, kistestvér érkezésekor vagy közösségbe kerüléskor. Folytathatnánk a sort a kisgyermekes lét egymás után érkező kihívásaival, melyekkel találkozhatnak a mindennapokban, és amelyekre nem könnyű hatékony megoldásokat találni.

A szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció ezekben a nehezebb időszakokban segíthet. Foglalkozik a csecsemő/kisgyermek viselkedésével, önszabályozásának alakulásával, a szülő-gyermek kapcsolattal, a gyermek fejlődésének mérföldköveivel. A cél nemcsak egy éppen feszítő probléma megoldása. A néhány együtt töltött alkalom közös gondolkodásra hív, amelynek segítségével kialakulhat a család életében egy új egyensúly, egy olyan légkör, melyben mindenki jól érzi magát.

A szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció 0-3 éves korig nyújthat segítséget a családoknak.

Milyen problémákkal kereshetik meg a szakképzett kollégáinkat?

Alvási nehézségek, elalvási-, átalvási problémák:

  Vannak kisbabák, akik jól alszanak éjszaka. De nem minden családban van ez így, és ilyenkor felmerülhet a kérdés: miért van ez vagy mit kellene másképpen csinálni?  Van, hogy egy kisbaba nagyon sokszor ébred éjszakánként és nehezen is alszik vissza, vagy az is előfordul, hogy hosszúra nyúlik az elaltatás, valahogy nem sikerül megnyugtatni és lefektetni könnyedén. Órákig ringatják, mégis mikor leteszik, megébred, és kezdődik elölről az egész. Olyan, mintha az egész nap az altatásról szólna és ettől mindenki feszültté válhat.

Sok kérdés foglalkoztathatja a szülőket: Vajon miért ébred fel sokszor a babánk? Mi számít egyáltalán soknak? Mikortól várható, hogy átalussza az éjszakát? Hogyan lehet segíteni neki, hogy az éjszakák könnyebben teljenek? Hogyan tanulhatja meg, hogy könnyen álomra hajtsa a fejét? Mi segíthet számára az esti elválásnál?

Sírás, nyugtalanság:

Előfordul, hogy a szülők nehezen értik meg, miért sír – akár hevesen és hosszan – a gyermekük. Úgy érzik, mindent kipróbáltak, hogy megnyugodjon, valahogy mégsem sikerül. Eleget evett, tisztába tették, foglalkoznak vele, minden rendben van, mégis nyűgős, nem lehet letenni, csak ölben akar maradni. Folyamatosan aggódnak azon, hogy mi lehet a baja. Ez egyre bizonytalanabbá tehet mindenkit: a babát, az anyát és az egész családot.

Evési és táplálási problémák:

 Az evés/táplálás körüli kérdések már a születéskor felmerülhetnek. A családok rengeteg információval, véleménnyel és tanáccsal találkozhatnak, akár kéretlenül is. Nehéz megtalálni, kinek higgyenek. Könnyű elbizonytalanodni egy-egy mérlegeléskor, egy-egy kedves jótanács után, egy-egy baráti kérdés kapcsán. Az evéssel, súlygyarapodással kapcsolatos nehézségek gyakran a szoptatás körüli bizonytalansággal kezdődnek, és folyton ott a kérdés, nem éhes-e, vajon jóllakott-e. A hozzátáplálás kapcsán az információk és a csecsemőtáplálási ajánlások száma szinte végtelenné válik. A gyerekek jelentős részénél hosszabb-rövidebb ideig tartó, változatos formában előforduló táplálási problémák jelenhetnek meg, ami szintén nagy feszültséget okozhat a szülőknek.

Az érzelmek és a viselkedés szabályozásával járó nehézségek:

 A kisgyerekek viselkedése olykor nehezen értelmezhető. Miért nem érti meg, ha szépen kérik? Miért akkor kezd kiabálni, ha a testvére alszik? Miért nem tud várni egy kicsit? A kisgyerekeknek is vannak nehezen elviselhető érzéseik, lehetnek dühösek, fáradtak, bizonytalanok, érezhetik magukat egyedül – éppen, mint a felnőttek. Nem igazán tudják elmondani, hogy mit éreznek, és még képtelenek egyedül ezekkel a helyzetekkel megbirkózni. Szükségük van a szülő segítségére. Nem csak ők lesznek egyre feszültebbek, de a környezetük is, és sokszor a családtagok egymásnak adják át ezt a feszültséggel teli érzést. A szülőknek könnyebbé válik, ha jobban értik, mit érezhet ilyenkor egy gyerek, mit élhet át, és hogyan tudnak neki segíteni az érzelmei és a viselkedése szabályozásában, abban, hogy a kisgyerek egy nehéz fejlődési szakaszban vagy egy nehezített élethelyzetben is jobban érezhesse magát.

Az szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció nem csodaszert és varázslatot kínál. Önökkel együtt megpróbáljuk megérteni a gyermek viselkedését és azt, hogy hogyan alakulnak ezek a nehézségek a mindennapokban. Együtt igyekszünk megtalálni a család számára ideális megoldást a felmerülő nehézségekre.